Pentagram

Pentagrammet er i alt væsentligt en femtakket stjerne. Pentagrammet, der også kaldes pentakel, er for mange kristne kommet til at repræsentere mørk eller sort magi, skønt det oprindelig var en talisman eller et helligt, geometrisk tegn og kan spores i hvert fald så langt tilbage som til græsk oldtid.


Ordet ”pentagram” kommer af oldgræsk og betyder ”fem linjer”, skønt selve symbolet benyttet meget tidligere. Det græske ord stammer måske fra Mesopotamien omkring 3000 f.kr., hvor det efter sigende betød ”himmelsk legeme” eller ”stjerne”. I egyptisk mytologi og symbolik repræsenterede pentagrammet med de fem takker omgivet af en cirkel duat eller underverdenen.

I den kristne tradition blev pentagrammet engang brugt til at repræsentere Kristi fem sårmærker eller stigmata.

For pythagoræerne repræsenterede de fem takker de fem klassiske elementer: ild, jord, luft, vand og idé eller guddommelig ting. Pythagoræerne så også i pentagrammet matematisk perfektion og forstod blandt andet, at pentagrammet inden for sine linjer skjuler Den Guddommelige Proportion 1:1,618.

I sorte, magiske cirkler eller satanisk symbolik er pentagrammet vendt på hovedet med spidsen nedad, og i denne form kan det siges at repræsentere Baphhomet-hovedet med to opadvendte takker svarende til et par horn. Brugen som satanisk symbol er i virkeligheden ret ny uden nogen egentlig forudgående brug.

I hebraisk tradition blev pentagrammet med de fem takker knyttet til de fem bøger i Pentateuken, de første fem bøger i Det Gamle Testamente altså de fem mosebøger.

Pentagrammet blev i nogle kilder også kaldt Salomons Stjerne eller Salomons Segl, og det benyttes i arabiske magiske traditioner og ritualer samt i jødiske ritualer. Pentagrammet nævnes første gang på engelsk i Arthurhistorien Sir Gawain og den Grønne Ridder i 1380, hvor Gawain har et skjold med pentagrammet som våben.


Se også: Hellig geometri; Fibonaccitalrækken; Den Vitruvianske mand; Den Guddommelige Proportion;

 

Den Guddommelige Proportion

Den Guddommelige Proportion, der er kendt som det græske bogstav Phi (ϕ), er et irrationelt tal Læs mere


Hellig geometri

Kunsten er at videregive guddommelig visdom ved brug af geometriske former som symboler.. Læs mere