Sværdet som symbol

Et
af Sangréal Ordenens stærkeste symboler er sværdet.

Et sværd er et håndvåben lavet af et langt skarpt stykke metal kaldet en klinge. Det var ridderens foretrukne våben og har haft stor symbolsk betydning op gennem historien.


Sværdet er knyttet til flere legendariske personligheder f.eks. Kong Arthur med Excalibur og Uffe hin Spage med Skræp.


Skræp
Sagnet lyder, at Uffe den Spage med sværdet Skræp vandt sejr i en tvekamp ved den gamle grænseflod Ejderen, og ved tvekampen vandt Danmarks uafhængighed.

Både danske og angelsaksiske kilder bekræfter at Offe/Uffe hin Spage var søn af den danske kong Wermund og efterfulgte sin far som konge af Danmark. Kong Wermund og Uffe hin Spage var konger af Danmark og Angel, hvorfra anglerne senere drog til de britiske øer og grundlagde de angelske kongedømmer (England). De angelske konger i England var efterkommere af den danske konge Uffe hin Spage.


Excalibur
Excalibur er, ifølge legenden, Kong Arthurs magiske sværd, der er ubrydeligt i kamp. Arthur får sværdet fra Damen i søen, der rækker ham det nede fra vandet.

På sit dødsleje kan Arthur ikke selv kaste sværdet tilbage i søen. Han beder Bedwyr gøre det, men denne kan ikke nænne at skille sig af med pragtstykket. Han vender tilbage til Arthur og siger at sværdet er kastet i søen, men da Arthur spørger om de nærmere omstændigheder, og Bedwyr siger at der ikke skete noget usædvanligt, ved Arthur at han lyver. Bedwyr sendes tilbage til søen, og da han denne gang kaster sværdet i søen ser han den mystiske hånd dukke op og gribe sværdet og trække det med sig i dybet.

I de tidligste versioner af Arthur-legenden, kaldes hans sværd Caladfwlch (fra walisisk: Calad-Bolg. Hård lys) og senere Caliburn.

Bemærk at sværdet som Arthur trækker ud af stenen for at vise sin kongeværdighed ikke er Excalibur.


Se også: Arthur; Rosen; Den Franske Lilje;

 

Den Hellige Gral

Der er forskellige versioner af sagnet. Den Hellige Gral er blevet skildret som et bæger eller en kalk, et relikvie, der rummede Kristi blod, et sølvfad, en meget stor kedel, en sten fra himlen, en tallerken, en fisk, en due, et sværd, et spyd, en lanse, en hemmelig bog, manna fra himlen, et afhugget hoved, et blændende hvidt lys, et bord og meget, meget andet. Læs mere


Kong Arthur

Arthur, er navnet på den legendariske sagnkonge af Britanien der samlede sine riddere omkring et rundt bord og tog på jagt efter Den hellige gral. Læs mere